Lidt om original 1 og 2 -kort

I detektorhobbyen bruger mange diverse kort som en del af researchen. Original 1 kortene er de første danske matrikelkort og er meget præcise i forhold til tidligere kort, årsagen hertil skal findes i matematikkens verden da der er benyttet triangulering i forbindelse med arbejdet med kortenes tilblivelse.

Nogle af kortene er meget detaljerede med navnene på markernes (daværende) ejere og i flere tilfælde kan man også finde markernes, bankernes, mosernes osv. navne på kortene. Kortene kan derfor være meget interessante at kigge på, også selvom man ikke går med detektor.

Hvordan finder jeg kortet over det område jeg ønsker?

Sådan gør du:
 1. Gå ind på denne side: miljoegis.mim.dk
 2. Zoom in på kortet på det område du ønsker.
 3. Klik på “GST” i øverste bjælke.
 4. Klik på det sted på kortet du ønsker originalkort for.
 5. Nu åbnes der et billede lignende dette:O1-kortbilledeHer kan man se at der er forskellige kort at vælge mellem, de ældste er original 1 kortene, men original 2 kortene kan også være interessante at se på.
 6. Nu skal man klikke på linket “vis” ud for det kort man ønsker at se på. Så kommer det til at se således ud: O1-kortbillede2Her kan man så vælge at zoome ind i billedet for at nærstudere kortet, men det er lidt tungt at danse med da det er en stor fil som ligger ude på nettet. Det er der heldigvis råd for.
 7. Klik på fanen”kopi” øverst til venstre (på kortet herover markeret med rød pil).
 8. Nu ruller der en lille menu frem, her vælges “JPG (hele kortet)“, nu downloades kortet til din computer. Spis en rejemad imens, nogle gange kan det tage lang tid at hente kortet ned! Især hvis du bor i udkants-Danmark, hvor kobberkablerne ikke er de tykkeste i verden og samtidig har en familie bestående af yderligere 5 personer, der alle spiller computer eller ser Netflix!
 9. Når du har spist din rejemad og kortet er hentet, skal du lokalisere det på din computer, det vil ofte være i en mappe med navnet “downloads”, men det kan være forskelligt fra browser til browser.
 10. Når du har fundet filen, som vil hedde noget lignende dette: “mpn_o1k_oekort_1733″ skal du højreklikke på den, og klikke på det punkt der hedder “udpak alle“, se billede herunder:O1-kortbillede3
 11. Nu pakkes filen ud i en mappe der hedder det samme som filen
 12. Nu kan du åbne mappen og åbne dit kort.
 13. Brug hjulet på musen til at zoome ind og ud i kortet.

 

For yderligere brug af O1- og O2- kortene se Brugen of Original 1 og Original 2 -kort

God fornøjelse!

 

 

 

 

Share Button

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>