OK foto selv med skodkamera!

Da jeg startede med at detekte tog jeg elendige billeder af mine fund, fundene var iøvrigt også elendige:

første

Efter et par venlige men bestemte henstillinger fra nogle på detectingpeople.dk begyndte jeg at tage lidt bedre billeder, fundene var imellemtiden også blevet bedre:

midt

Jeg var dog stadig ikke selv tilfreds, og jeg ved fra min anden hobby, maleri på lærred, at lyset  er altafgørende for et godt billede, det gælder selvfølgelig også på et fotografi. Jeg begyndte derfor at eksperimentere lidt med vinkler, lys, baggrund og så videre!

Her er den bedste opskrift jeg er kommet frem til, hvis du kun har eksempelvis en tablet til rådighed til at tage billeder med.

Du skal bruge:

 1. 2 stykker af en stolpe, eller noget andet der er ca. 7-8 cm højt og har en jævn overflade på to modstående sider.
 2. Et sort, ikke alt for blankt stykke papir.
 3. 3 lommelygter, 2 med  hvidt lys og en med gulligt skær.
 4. En tablet, i dette tilfælde er der brugt en Samsung Galaxy Note™ 10.1 med et 5 MP kamera, købt i sommeren 2013.
 5. Lidt abesnot, elefantsnot, lærersnot eller hvad det nu kaldes i din landsdel. Tyggegummi fungerer måske også, det skal blot tygges en halv times tid først, det må du evt. selv gøre!
 6. En tynd træplade.
 7. Et mørkt rum, stuen er et oplagt sted når Ramasjang er gået i seng!
 8. En del tålmodighed!

Du gør følgende:

 1. Læg de to stolper således at din tablet kan ligge henover dem.
 2. Imellem de 2 stolper lægges det sorte papir så det dækker hele kameraets synsvinkel.
 3. I mit tilfælde virkede det bedst når jeg indstillede kameraets scenetilstand på sne/strand! Mjøeh?..
 4. Læg dit objekt så det ses i midten på din skærm. Zoom under ingen omstændigheder ind! Er dit objekt meget rummeligt, som et fingerbøl f.eks, kan du med fordel lægge papiret på den lille træplade, sætte træpladen på skrå og lægge objektet på den, så får du et billede fra en bedre vinkel. Det er i øvrigt her dit tyggegummi skal bruges til at sætte et lille stykke pair fast med som skal holde objektet på plads, ellers rutcher det ned.
 5. Klik på objektet. Ja, på skærmen. Så undgår du at den autozoomer næste gang du tager et billede
 6. Flyt lidt rundt på dine lommelygter, husk at tænde dem. På skærmen kan du se hvornår billedet står skarpt.
 7. Pust eventuelle nullermænd væk fra objektet.
 8. Gentag punkt 5
 9. Tag billedet
 10. Vend objektet, hvis du vi have bagsiden med, og gentag punkt 5 og 9.
 11. Rediger dine billeder i billedbehandlingsprogram hvor du kan arbejde i lag. Jeg benytter sumopaint. Skær billederne til så der ikke er en masse tom plads på dit endelige billede.

Det kommer til at se således ud, dette billede er så taget med et andet 5 MP kamera i denne crap-telefon hvor bogstavet e iøvrigt kun virker sporadisk!

IMG_20140816_000953

Resultatet ses her, og iøvrigt mange andre steder på denne side:

1-krone dirhem

paragraffibel

næbfibel

Årsagen til at jeg har benyttet en enkelt lygte med et lidt gulligt skær, er at visse objekter, især dem med guldbelægning bliver meget blege i det hvide lys, og derfor får lygten med det gullige lys lov til at dominere når objektet er guldbelagt, forskellen ses her hvor billedet til højre er tættest på virkeligheden:

forskel

Jeg skal på ingen måde påstå at disse billeder er perfekte, eller bare i nogenlunde nærheden af professionelle billeder taget med bedre kameraer (og af bedre fotografer), men de er bedre end billeder hvor både kamera og objekt er håndholdt, og de lever fint op til mine krav for et billede. (indtil jeg får et ordentligt kamera, så vil jeg sikkert græmmes!)

En anden positiv konsekvens ved at følge denne opskrift er, at afstanden til objektet er den samme på begge billeder, og derfor vil begge sider af f.eks en mønt blive lige store,så slipper man for ekstra redigeringsarbejde.

Share Button

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>