Brugen af original 1 og original 2 -kort i Google Earth

Det er meget interessant at sidde og se på original 1 kortene der dateres helt tilbage til slutningen af 1700-tallet, her kan man finde mange interessante informationer om nedlagte gårde, møller, stier, veje etc. og man kan i mange tilfælde se diverse marknavne, deres bonitet og kortene kan give en hel masse andre interessante oplysninger.

Indimellem kan det være lidt uoverskueligt at sidde med kortet i et vindue på computeren og det nutidige kort åbent i et andet!

Det er der råd for!

Hvis du skal lægge flere kort, der støder op til hinanden, ind, er det hensigtsmæssigt at følge punkt 1-9, hvis det kun er et enkelt kort der er tale om, kan du starte ved punkt 5

Efter at have downloaded O1- eller O2- kortet (se vejledning her) kan følgende vejledning følges:

  1. Åbn kortet i et billedbehandlingsprogram, jeg benytter Sumo Paint da det er nemt at bruge og gratis. Ydermere kører det i browseren, så ingen installation er nødvendig.
    I højre side højreklikker jeg på laget med kortet, og duplikerer kortet så jeg får det i et nyt lag, herefter sletter jeg det originale lag, dette gøre for at få en gennemsigtig baggrund hvilket er vigtigt senere.
    1
  2. Nu skal jeg bruge klippeværktøjet (1) det har to funktioner, jeg bruger polygonværktøjet (2)
    2.JPG
     
  3. Nu er jeg klar til at klippe alt det “overskydende” af kortet. Dette gør jeg i etaper et stykke af gangen. Bemærk baggrunden skal være de grå/hvide tern, ellers er baggrunden ikke gennemsigtig.
    3
    Når jeg er færdig ser det således ud:
    4 
  4. Nu skal filen gemmes som .png (dette medfører at baggrunden stadig er gennemsigtig)
  5. Filen skal nu importeres til Google Earth, dette gøres under fanen tilføj og menupunktet billedoverlejring.
    5 
  6. Nu åbnes et nyt vindue, her skal filen du lige har lavet med kortet i lokaliseres, vælg “søg” og lokaliser filen
    6 
  7. Nu ser det således ud:
    7 
  8. Nu er det en god ide at skrue lidt på kortets gennemsigtighed, så man kan ane nutidens kort igennem så man kan finde nogle markeringer evt. markskel eller veje der ikke har ændret sig igennem tiden. Herefter skal puslespilsbrikken tilapsses, dette gøres ved at trække lidt i hjørnerne, dreje det og flytte rundt på det. Det kan være lidt besværligt at få det til at passe, men giv ikke op, det kan lade sig gøre.
  9. Nu kan man nemt sammenligne kortet fra 1783 med nutidens kort:
    10 

    11 

    12Her kan man se hvordan Sorø har udviklet sig gennem de sidste mere end 200 år. Havde jeg valgt en landsby der var skrumpet, ville der måske være gårde der var forsvundet og området ville måske være mark i dag. Dette ville så være et godt sted at lede efter ting fra 16-17-1800-tallet.

 

McFly, nu er du parat til at rejse i tid!

 

 

Share Button

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>